Kamp Dinara back to LIFE otvara veliki ciklus obnove staništa

Za deset dana počinje edukativno-volonterski kamp Dinara back to LIFE, kojim ćemo započeti široke restauracijske aktivnosti u Podinarju.
Dizajn bez naslova (80)

Edukativno-volonterski kamp koji počinje 5. rujna i potrajat će dva tjedna u blizini Vrlike otvorit će veliki ciklus restauracijskih aktivnosti u sklopu projekta Dinara back to LIFE kojim idemo prema cilju ovog projekta – obnova i širenje staništa za projektne ptice i travnjake. Odabrani su studenti koji će sudjelovati na kampu – mladi budući stručnjaci studenti su agronomije, šumarstva, krajobrazne arhitekture, biologije, geografije i drugih srodnih smjerova. Odabrani studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske – Istre, Međimurja, Slavonije, Banije, Dalmacije, središnje Hrvatske…

Jutarnju teoretsku nastavu na dvotjednom kampu o restauraciji travnjaka i održivom upravljanju prirodom provodit će stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, LAG-a Cetinska krajina, kao i Biomovi eksperti. Nakon podnevnog odmora, poslijepodne se ide na terenski rad na kojem će studenti pod kontrolom Biomovih koordinatora čistiti Ježevićko Suhopolje od šmrike i drugog grmlja, a kako bi se bivše travnjake, sada zarasle, vratilo u ranije stanje te time otvorilo prostor za povratak triju projektnih vrsta ptica – ćukavice, kratkoprste ševe i strnadice.

Ježevićko Suhopolje

Na kampu će, osim rada i učenja, biti vremena i za izlete u bližu okolicu – Sinj, Vrliku, okolne planine itd.

Studenti će biti smješteni u Ekološkoj stanici u zaseoku Vučemilovići kod Vrlike, bivšoj osnovnoj školi obnovljenoj prije 10 godina, a koju sad koristi PMF za terensku nastavu. Velika i lijepa zgrada iznad Peruće pruža sve uvjete za ugodan rad, učenje i odmaranje.

Ekološka stanica Vrlika

Organizatori studentima osiguravaju prijevoz iz njihovih mjesta po Hrvatskoj do Vrlike, prijevoz po terenu, hranu i smještaj, potrebne alate i opremu za rad, kao i vodstvo na terenskom radu, te povratak iz Vrlike.

Ovaj edukativno-volonterski kamp početak je velikog ciklusa restauracije koji će uključivati i angažman radnika koji će ručno uklanjati raslinje, zimsko kontrolirano paljenje, te nabavku stoke koja će pašaranjem održavati travnjake. Ambicija projekta je restauracija preko 100 hektara travnjaka.

Dvorište Ekološke stanice

Projekt Dinara back to LIFE, kojim se revitalizira prirodna staništa na širem području Dinare, provode Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Lokalna akcijska grupa Cetinska krajina te Udruga Biom kao vodeći partner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
E-MAIL

Odgovori