Održane radionice u Sinju o posebnim i jedinstvenim vrijednostima lokalne prirode

Dizajn bez naslova - 2022-06-27T153103.362-min

Prošlog tjedna projekt Dinara back to LIFE započeo je s aktivnostima namijenjenim promociji održivog turizma na području Dinare. Organizirane su edukacije za upoznavanje prirodnih vrijednosti područja Dinare, lokalne flore i faune, te posjet Parku prirode Vransko jezero kao primjeru dobre prakse provedbe održivih programa promatranja prirode.

Projekt Dinara back to LIFE primarno je usmjeren na restauraciju travnjačkih staništa na Dinari, a da bi obnovljena staništa ostala i očuvana, treba ustrajati na održivom korištenju prirode.

Sektor turizma važan je čimbenik korištenja prirode i prostora, a nedavno proglašenje Parka prirode Dinara nova je prilika i poticaj za nove aktivnosti turističkih zajednica, vodiča i posjetitelja. Posebno se trudimo isticati i zagovarati da razvoj turizma treba biti usmjeren prema održivosti i u skladu s očuvanjem prirode. Povećana vidljivost prostora Dinare u posljednjih nekoliko godina ogromna je prilika, ali važno je biti svjestan da povećanje interesa i broj posjećivanja može biti prijetnja za prirodne vrijednosti područja, te je stoga važno turističkom posjećivanju i sadržaju pristupati promišljeno i strateški.

Prošlotjedni program namijenjen turističkim vodičima, ali i svim zainteresiranim građanima sastojao se od tri aktivnosti: 

  • Edukacija o prirodnim vrijednostima područja Dinare
  • Wildlife watching tura za upoznavanje urbane bioraznolikosti Sinja
  • Posjet primjeru dobre prakse – Park prirode Vransko jezero

Edukacijom o prirodnim vrijednostima područja zajedno s wildlife watching turom po gradu Sinju sudionicima su prezentirane vrijednosti ovdašnje prirode koje su posebne i jedinstvene u svijetu. Kao stanovnicima nekog mjesta, priroda koja nas okružuje vrlo nam lako postane obična, a stvarna situacija upravo je suprotna. Prostranstva otvorenih travnjaka, krški reljefi, ekstenzivno stočarstvo, izvori pitke vode te lokve i bunari samo su neki od primjera lokalnog krajolika koji su za nas svakodnevica, a brojnim posjetiteljima čak i prvi susret s takvim staništima i vrstama.

Izlet u Park prirode Vransko jezero proveden je pod stručnim vodstvom djelatnice Parka prirode. Sudionici su imali priliku upoznati povijest Vranskog jezera i prirodne vrijednosti po kojima je jedinstveno, ali i probleme i izazove s kojima se javna ustanova susreće. Ono što je važno za naučiti iz primjera Vranskog jezera je da je uloga turističkog sektora u zaštićenim područjima vrlo posebna te da ima snažnu edukativnu komponentu. Doživljavanje prirode i njezine ljepote je možda motivacija posjetitelja, no nju treba znati iskoristiti i povezati je s učenjem o važnosti prirode i biološke raznolikosti, kao i širenjem svijesti o potrebi njezine zaštite.

U sklopu programa, naša skupina i sama je bila dio jednog od programa promatranja prirode, odnosno promatranja ptica, gdje su se mnogi i po prvi puta susreli s nečim takvim. Nadamo se da je ovo iskustvo našim turističkim vodičima i drugim sudionicima približilo oblike turizma koji se temelje na promatranju prirode, te da ih je motiviralo da razmišljaju o korištenju turističkog potencijala promatranja prirode koji ima Dinara.

Iznimno nam je drago što smo se upoznali i povezali s lokalnim turističkim vodičima, zainteresiranim građanima, te skupinom srednjoškolaca Gimnazije Dinka Šimunovića. Provedene edukacije i izlet u Vransko jezero početak su našeg rada  na području promocije održivih oblika turizma na području Dinare. Još se jednom zahvaljujemo svim sudionicima edukacija i izleta, te se nadamo da je bilo zanimljivo, informativno i korisno.

Protekli tjedan u Sinju smo održali radionice organiziranja wildlife watching tura, kao vrste održivog turizma. Organizirali smo i izlet na Vransko jezero kao primjeru dobre prakse.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
E-MAIL