Pratite uživo radionicu o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici vrijednoj 270 milijardi eura

Ministri poljoprivrede država EU prošli su tjedan dogovorili okvir ZPP-a za razdoblje 2023.-2027. Idući ponedjeljak održava se radionica o hrvatskom strateškom planu o ZPP-u, koju svi mogu pratiti online.
radionica

U Splitu će se u ponedjeljak 5. srpnja u 10 sati u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održati radionica za zainteresirane dionike u okviru priprema Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027., a koju će se moći pratiti uživo online ovdje – https://youtu.be/mRRH_eWs5qE.

Riječ je o europskoj poljoprivrednoj politici za iduće razdoblje o čemu su ministri poljoprivrede zemalja članica EU prošli tjedan postigli privremeni dogovor. Dosad su s Europskim parlamentom dogovoreni tek ključni elementi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP, odnosno na engleskom CAP – Common Agricultural Policy).

Prema dosadašnjem dogovoru, vrijednost poljoprivredne politike EU za novo 5-godišnje razdoblje je 270 milijardi eura, odnosno 54 milijardi eura subvencija poljoprivrednicima godišnje, što je otprilike trećina europskog proračuna.

Novi sporazum, prema tvrdnjama Bruxellesa, otvara vrata pravednijoj, zelenijoj i poljoprivrednoj politici više baziranoj na rezultatima, a koja bi europskim farmerima trebala omogućiti održivu budućnost. Uvedene su, tvrdi EU, jače mjere usmjerene na očuvanje prirode te izraženija ciljana podrška za manje farme i mlade farmere.

Organizacije za zaštitu prirode, poput BirdLifea novi ZPP smatraju štetnim nastavkom dosadašnje loše politike, te tvrde da poljoprivredna politika uvjerljivo pada na provizornom testu usklađenosti s 10 elemenata Europskog zelenog plana.

Članice EU imaju do 31. prosinca 2021. da Europskoj komisiji dostave nacrt nacionalnih strateških planova.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
E-MAIL

Odgovori