Zašto Dinara back to LIFE?

Dinara je nepresušan izvor inspiracije za svakog ljubitelja prirode. Dinaru se opisalo, opjevalo, oslikalo i zapečatilo u sve vrste okvira za fotografije. Od davnih vremena značila je jedno – biti središte života.  

Ulaskom u novo stoljeće, primarne su djelatnosti, od kojih je Dinara odavnina živjela, u najvećoj mjeri zapuštene ili nestale. Nažalost, danas je rijetkost vidjeti održavane, lijepe travnjake i stada na ispaši. 

Kako bismo sačuvali Dinaru, oživjeli njezine pašnjake i očuvali ptice čije preživljavanje ovisi o očuvanju dinarskog staništa, pokrenuli smo projekt ”Dinara back to LIFE”. Osim stručnih konzervacijskih aktivnosti za restauriranje suhih travnjaka, planiranje dobre ispaše i kontrolirano paljenje te drugih popratnih zadaća, cilj nam je oživjeti i zaštititi njenu iskonsku prirodu. Posebnu pažnju posvetit ćemo pticama ovisnim o dinarskom tipu staništa, a to su vrtna strnadica, kratkoprsta ševa i ćukavica. Uz stvaranje važnih i kvalitetnih institucionalnih uvjeta za očuvanje prirode, naglasak projekta je i na uključivanju lokalnog stanovništva. U sklopu projekta, cilj je pružiti podršku i osnažiti razvoj poljoprivrednih i turističkih djelatnosti koje svoju vrijednost temelje na suživotu s prirodom.

Aktivnosti koje nas čekaju u sljedeće tri godine neće biti jednokratne. Njihovo pokretanje samo je početak dugoročne ideje o održivom upravljanju Dinarom, a sve kako bi nas ona i dalje darivala prirodnim bogatstvom i dobrom.

Očuvana priroda kroz održivo korištenje

Ciljevi

Puni naziv projekta: ”Management planning and restoration of Dinara dry grasslands to save biodiversity and support sustainable development”

Skraćeni naziv projekta: ”Dinara back to LIFE”

Nositelj projekta: Udruga Biom

Projektni partneri: Lokalna akcijska grupa ”Cetinska krajina”, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatske šume d.o.o.

Trajanje projekta: 15. 1. 2020. – 15. 7. 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 1.296.509€

Izvori financija: EU (Program LIFE), Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vlastito sufinanciranje

Novosti

Foto: Monika Vrgoč
Novosti

Pojoprivrednici, trebamo vas u ovom upitniku!

U sklopu projekta Dinara back to LIFE prepoznali smo važnost održivog prehrambenog sustava te krećemo s izradom studije ”Ključni koraci u uspostavi kratkih lanaca opskrbe na području Dinare” i trebamo vašu pomoć u prikupljanju informacija.

Kalendar aktivnosti-početna

Suradničko vijeće sa stočarima

Sastanak Suradničkog vijeća okupio je stočare s kojima su ranije u godini potpisani ugovori o suradnji, te s kojima radimo na fokusiranoj ispaši pašnjaka čije je održavanje presudno za očuvanje vrsta poput ćukavice i kratkoprste ševe.

Kalendar aktivnosti

22 prosinca, 2022
11 listopada, 2022
29 rujna, 2022