Zašto Dinara back to LIFE?

Dinara je nepresušan izvor inspiracije za svakog ljubitelja prirode. Dinaru se opisalo, opjevalo, oslikalo i zapečatilo u sve vrste okvira za fotografije. Od davnih vremena značila je jedno – biti središte života.  

Ulaskom u novo stoljeće, primarne su djelatnosti, od kojih je Dinara odavnina živjela, u najvećoj mjeri zapuštene ili nestale. Nažalost, danas je rijetkost vidjeti održavane, lijepe travnjake i stada na ispaši. 

Kako bismo sačuvali Dinaru, oživjeli njezine pašnjake i očuvali ptice čije preživljavanje ovisi o očuvanju dinarskog staništa, pokrenuli smo projekt ”Dinara back to LIFE”. Osim stručnih konzervacijskih aktivnosti za restauriranje suhih travnjaka, planiranje dobre ispaše i kontrolirano paljenje te drugih popratnih zadaća, cilj nam je oživjeti i zaštititi njenu iskonsku prirodu. Posebnu pažnju posvetit ćemo pticama ovisnim o dinarskom tipu staništa, a to su vrtna strnadica, kratkoprsta ševa i ćukavica. Uz stvaranje važnih i kvalitetnih institucionalnih uvjeta za očuvanje prirode, naglasak projekta je i na uključivanju lokalnog stanovništva. U sklopu projekta, cilj je pružiti podršku i osnažiti razvoj poljoprivrednih i turističkih djelatnosti koje svoju vrijednost temelje na suživotu s prirodom.

Aktivnosti koje nas čekaju u sljedeće tri godine neće biti jednokratne. Njihovo pokretanje samo je početak dugoročne ideje o održivom upravljanju Dinarom, a sve kako bi nas ona i dalje darivala prirodnim bogatstvom i dobrom.

Očuvana priroda kroz održivo korištenje

Ciljevi

Puni naziv projekta: ”Management planning and restoration of Dinara dry grasslands to save biodiversity and support sustainable development”

Skraćeni naziv projekta: ”Dinara back to LIFE”

Nositelj projekta: Udruga Biom

Projektni partneri: Lokalna akcijska grupa ”Cetinska krajina”, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatske šume d.o.o.

Trajanje projekta: 15. 1. 2020. – 15. 11. 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 1.296.509€

Izvori financija: EU (Program LIFE), Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vlastito sufinanciranje

Novosti

Novosti

Dostupni edukativni materijali

Nizom edukativnih i informativnih materijala krajem godine završili smo projekt Dinara back to LIFE. U želji da već ovog proljeća doživite Dinaru na drugačiji način,

Novosti

Vatra na Dinari – prilika za edukaciju

Već nekoliko dana iznad zaseoka Bandić u Vučipolju dohvatio je veliki požar, a dosadašnje procjene ukazuju da je izgorjelo oko 100 hektara površine, uglavnom trave

Kalendar aktivnosti

22 studenoga, 2023
16 studenoga, 2023
31 listopada, 2023
25 listopada, 2023