Zašto Dinara back to LIFE?

Dinara je nepresušan izvor inspiracije za svakog ljubitelja prirode. Dinaru se opisalo, opjevalo, oslikalo i zapečatilo u sve vrste okvira za fotografije. Od davnih vremena značila je jedno – biti središte života.  

Ulaskom u novo stoljeće, primarne su djelatnosti, od kojih je Dinara odavnina živjela, u najvećoj mjeri zapuštene ili nestale. Nažalost, danas je rijetkost vidjeti održavanje, lijepe travnjake i stada na ispaši. 

Kako bismo sačuvali Dinaru, oživjeli njezine pašnjake i očuvali ptičje čije preživljavanje ovisi o očuvanju dinarskog staništa, pokrenuli smo projekt ”Dinara back to LIFE”. Osim stručnih konzervacijskih aktivnosti za restauriranje suhih travnjaka, planiranje dobre ispaše i kontrolirano paljenje te drugih popratnih zadaća, cilj nam je oživjeti i zaštiti njenu iskonsku prirodu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti pticama ovisnim o dinarskom tipu staništa, a to su vrtna strnadica, kratkoprsta ševa i ćukavica. Uz stvaranje važnih i kvalitetnih institucionalnih uvjeta za očuvanje prirode, naglasak projekta je i na uključivanju lokalnog stanovništva . U sklopu projekta, cilj je pružiti podršku i osnažiti razvoj poljoprivrednih i turističkih djelatnosti koje svoju vrijednost temelje na suživotu s prirodom.

Aktivnosti koje nas čekaju u sljedeće tri godine neće biti jednokratne. Njihovo pokretanje samo je početak dugoročne ideje o održivom upravljanju Dinarom, a sve kako bi nas ona i dalje darivala prirodnim bogatstvom i dobrom.

Dinaro, tvoji smo. Obećavamo te čuvati!

Ciljevi

Puni naziv projekta: ”Management planning and restoration of Dinara dry grasslands to save biodiversity and support sustainable development”

Skraćeni naziv projekta: ”Dinara back to LIFE”

Nositelj projekta: Udruga Biom

Projektni partneri: Lokalna akcijska grupa ”Cetinska krajina”, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatske šume d.o.o.

Trajanje projekta: 15. 1. 2019. – 15. 7. 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 1.296.509€

Izvori financija: EU (Program LIFE), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vlastito sufinanciranje

Novosti

Kalendar aktivnosti-početna

Susret s lokalnim stočarima u Kijevu i Vrlici

Početkom studenog otvoren je javni poziv za iskazivanje interesa lokalnim stočarima za provedbu ispaše na Dinaru u sljedećoj godini. Obzirom na interes i pitanja koja su pristizala projektnom timu, u dogovoru s načelnicom općine Kijevo gđ. Lidijom Slavić i dogradonačelnikom grada Vrlike g. Nikolom Uzunom organiziran je susret s lokalnim stočarima, vlasnicima i članovima OPG-ova u Kijevu i Vrlici.

Dnevnik Dinare

Što raste u zaraslim dijelovima Dinare?

Uvukla nam se jesen u sve pore dana, a listopad nam je donio prirodu u njezinim najljepšim kolorima. Maglovita jutra, oštar i hladan zrak uz

Kalendar aktivnosti