Preporuke za sadnju bilja i vlastiti doprinos urbanoj bioraznolikosti

DSC_5270

Posljednjih godina sve više smo okruženi temama o klimatskim promjenama, porastu masovne gradnje i urbanizacije prostora, čime se smanjuje broj zelenih površina i njihova kvaliteta u urbanim sredinama. Njihovo nestajanje, osim na gubitak raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, utječe i na kvalitetu života ljudi. Uz svakodnevno promoviranje održivog načina života, naglašavanju ”povratka” prirodi, ipak se na našu opću dobrobit javlja potreba za poboljšanjem ‘zelenog’ zdravstvenog stanja sredina u kojima živimo.

Okruženi bogatom bioraznolikošću Dinare i u želji za održivom poljoprivredom i pčelarstvom, razboritijim planiranjem i upravljanjem javnim površinama te djelovanjem lokalne zajednice, pravo je vrijeme za dati i svoj doprinos za vrijedne oprašivače i zdraviju urbanu sredinu!

Upravo zbog toga smo kroz projekt Dinara back to LIFE pripremili Studiju o unaprjeđenju urbane bioraznolikosti sadnjom medonosnih biljaka pri uređenju javnih površina koja, osim analize stanja u naseljima podno Dinare, donosi preporuke za odabir vrsta stabala i grmlja te njihovu sadnju. Biljke kojima smo dali na važnosti i preporučamo ih, osim što će obogatiti javne površine, istovremeno će pružiti izvor hrane važnim oprašivačima poput pčela.

Studiju je izradio krajobrazni arhitekt dipl.ing. Igor Belamarić, a obuhvatila je gradove, odnosno općine na području provedbe Dinara back to LIFE projekta; Civljane, Hrvace, Otok, Kijevo, Knin, Sinj, Trilj i Vrliku. Iako je Studija namijenjena jedinicama lokalne samouprave, korisna je i nama, običnim građanima, koji imaju, održavaju ili tek planiraju izgraditi vrt oko svoje kuće. 

Vjerujući kako svatko od nas može učiniti nešto za sredinu u kojoj živi, ali i kako bi potaknuli jedni druge na promišljanje i djelovanje, Studiju smo pojednostavili u kratku i zanimljivu brošuru Kako mogu pomoći urbanoj bioraznolikosti

U brošuri je objašnjeno kako svi mi kao obični građani malim promjenama u svojoj okolini možemo doprinijeti očuvanju urbane bioraznolikosti. Osim toga, niz je preporuka biljaka za sadnju, poput kupina, dunjarica, pavitina, dudova i mnogih drugih,  koje će oplemeniti prostor i sačuvati raznolikost i bogatstvo njegove kulturno-prirodne baštine. Također, ukazali smo i na biljke, invazivne vrste, koje osiromašuju prostor i koje nije dobro imati jer predstavljaju prijetnju domaćim vrstama, zdravlju ljudi i sveukupnoj ekonomiji.

Prije planiranja svog vrta, zavirite u besplatnu i svima dostupnu brošuru Kako mogu pomoći urbanoj bioraznolikosti, odaberite svima korisne biljke i zajedno sačuvajmo zdravlje našeg okruženja!

Brošuru možete preuzeti na našim događanjima Udruge Biom i projekta Dinara back to LIFE, u uredu Udruge Biom ili preuzeti PDF verziju na linku:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
E-MAIL