Online predavanje o zarastanju travnjaka na Dinari – pridružite se!

Ovog četvrtka u organizaciji Hrvatskog botaničkog društva bit će održano online predavanje 'Dinara back to LIFE - Projekt obnove travnjaka na području Dinare'. Predavači su Tomislav Hudina i Luka Škunca s našeg projekta.
Dizajn bez naslova - 2022-02-08T124333.510

Hrvatsko botaničko društvo ovog četvrtka (10.2.) organizira predavanje o zarastanju travnjaka na Dinari, a koje će održati Tomislav Hudina, voditelj projekta Dinara back to LIFE, te Luka Škunca, projektni stručnjak za GIS. Predavanju ovaj puta mogu prisustvovati i nečlanovi HBoD-a, uz ranije slanje e-maila na hbod.botanic@gmail.com uz napomenu da se želi sudjelovati na predavanju. Predavanje će biti održano preko platforme MS Teams u 18 sati.

U sklopu projekta Dinara back to LIFE planiramo obnoviti suhe travnjake na području Dinare, a koji zarastaju u šikaru ili su u procesu zarastanja zbog dugogodišnjeg trenda smanjivanja broja ljudi i interesa za stočarstvom, kao i brojnosti stoke, pogotovo na višim predjelima planine. Na nižim predjelima Dinara situacija je nešto bolja jer se interes za stočarstvom povećava, a preokretanju trenda zarastanja doprinosimo i kroz projekt Dinara back to LIFE, barem na malim površinama. Veliki dio Dinare je zarastao te će proces povratka travnjaka, uz dobre projekte i demografske mjere, svakako potrajati dugo razdoblje. Aktualni problem su poteškoće sa zakupom zemljišta, gdje se očekuje rješenja nadležnih institucija, a oko čega također pokušavamo pomoći kroz projekt.

Gubitkom suhih travnjaka dolazi i do gubitka povoljnih staništa za ugrožene vrste ptica, čije očuvanje je jedan od ciljeva projekta. Nadalje, projektom je predviđeno uklanjanje drvenaste vegetacije, kontrolirano paljenje te poticanje ispaše kroz uključivanje lokalnog stanovništva. Kako bi pratili uspješnost obnove travnjaka, svake godine je predviđeno prikupljanje florističkih i vegetacijskih podataka na području na kojem se provode aktivnosti obnove.

Kroz predavanje ćemo ukratko predstaviti projekt i predviđene aktivnosti obnove travnjaka, metodologiju praćenja stanja indikatorskih biljnih vrsta i staništa te ćemo se osvrnuti i na dosadašnja Biomova iskustva u obnovi travnjaka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
E-MAIL

Odgovori