Dinarski travnjaci na 17. Skupu stručnih službi na Brijunima

IMG-20231010-WA0000 (1)

U organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, od 10. do 12. listopada održan je 17. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

 U prekrasnom ambijentu, domaćini i suorganizatori Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Javna ustanova Natura Histrica, ugostili su više od 150 sudionika iz gotovo svih javnih ustavnova koji upravljaju zaštićenim dijelovima prirode. Tijekom trodnevnog skupa, održane su 22 prezentacije o radu nadležnog ministarstva te pojedinih županijskih i lokalnih javnih ustavnova, nacionalnih parkova te parkova prirode.

Na prvom danu Skupa, uz teme o Obnovi prirode i izazovima Europske politike, predstavljeni su primjeri projekata koji su u pripremi ili već u provedbi, a vezani su uz restauraciju staništa. Predavanjem Iskustvo restauracije travnjaka kroz provedbu projekta Dinara back to LIFE, voditelj projekta Tomislav Hudina iz Udruge Biom predstavio je trogodišnji rad partnera na obnovi i očuvanju dinarskih travnjaka te postignute rezultate. Također, budući da se projekt bliži kraju, najavljen je izlazak Smjernica za restauraciju i održivo upravljanje suhim travnjacima. Njihovu primjenu će zasigurno pronaći brojne javne ustanove koje su sudjelovale na Skupu, obzirom da je pred nama period u kojem će se mnogo pažnje posvetiti restauraciji staništa.

Uz brojne prezentacije i bogat program, za kraj ovogodišnjeg druženja sudionici su obišli zaštićeno područje doline Mirne i Posebni rezervat šumske vegetacije Motovunska šuma.

Foto: NP Brijuni, R.T.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
E-MAIL