Razglednica s krova Hrvatske, budućeg parka prirode Dinara

razglednica s krova hrvatske 1

Planinski masiv Dinare je bogato i značajno stanište biljnom i životinjskom svijetom. Zbog svoje iznimne prirode i ekološke vrijednosti, dio je ekološke mreže Natura  2000 koja obuhvaća područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Čak 87 % područja budućeg Parka prirode „Dinara“ ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000. Osim dragocjene prirode, važnih staništa za ugrožene biljne i životinjske vrste te međunarodno prepoznatog fenomena dinarskog krša, na Dinari je najviša točka Lijepe naše.

Ovogodišnji Međunarodni dan biološke raznolikosti sa svojim sloganom ”Rješenja su u prirodi” na poseban način govori o važnosti zajedničkog djelovanja u skladu s prirodom te o ulozi bioraznolikosti u održivom razvoju. U Hrvatskoj se na taj dan obilježava i Dan zaštite prirode, a ovogodišnja proslava bila je u znaku proglašenja budućeg dvanaestog parka prirode u Hrvatskoj –  Park prirode ”Dinara”.  

Za početak, prošli petak u Kninu je održano javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode Dinara. Na izlaganju su prisustovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Knina Marko Jelić te građani, predstavnici nevladinih organizacija i ostala zainteresirana javnost. Istaknuo je kako se Zakonom predviđa zaštita 63.052 hektara na području Dinare, odnosno masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu. Po završetku javnog uvida, slijedi savjetovanje i pripremanje zakona za usvajanje, a godinu dana od stupanja na snagu zakona, osnovat će se Javna ustanova Park prirode Dinara.

„Park prirode Dinara bit će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj i zajedno s 8 nacionalnih parkova, zaokružit ćemo jednu cjelinu od 20 takvih zaštićenih područja. Proglašenjem Dinare parkom prirode udio zaštićenih područja u kopnenoj površini Republike Hrvatske povećat će se s 12 % na 13 % te će zajedno s područjem ekološke mreže Natura 2000 činiti 39 % kopnenog dijela RH zaštićenim. To zorno pokazuje što će ovih 63 tisuće hektara novog zaštićenog područja značiti za ukupan kapacitet zaštićenih područja u Hrvatskoj i, u konačnici, što će značiti za budućnost bioraznolikosti u Hrvatskoj“ rekao je ministar Ćorić.

Sljedećeg dana, Hrvatska gorska služba spašavanja organizirala je terenski obilazak Dinare te uspon na Sinjal (1831 m). S prostrane livade Samar, oko pedesetak stručnih djelatnika u zaštiti prirode i ljubitelja prirode krenulo je pješice prema nedavno postavljenom planinarskom skloništu ”Zlatko Prgin”, a nakon kraće pauze, u opuštenoj i veseloj atmosferi nastavilo se u osvajanje vrha Hrvatske. Svega sat kasnije, na vrhu je vrvjela gužva, a nasmijana lica dala su naslutiti kako se svaki korak isplatio! Fotoaparati su pokušali uhvatiti sve prekrasne kutke, a oči bi htjele zapamtiti svaki pedalj, upiti sve boje, dokučiti svaki kilometar ispred sebe u svim pravcima: planine Dalmacije, Troglav, Cetinsko i Livanjsko polje, Peručko jezero.

S vrha, za uspomenu ostaje zajednička fotografija, svih malih ljudi koji vole te na svoj način žive Dinaru, a zajedničko druženje nastavilo se kod domaćina u planinarskom domu ”Brezovac”.

Posebno se radujemo priznanju Dinari jer smo svjesni njezinog prirodnog bogatstva. Tako je naš projekt ”Dinara back to LIFE” velika prilika za očuvanje dinarskih travnjaka i poticanje njihovog održivog korištenja.

Dinara je prehranjivala tolike obitelji koje su uzvraćale poštovanjem i divljenjem, bila je i ostala središte života njezinim vrijednim i skromnim stanovnicima, a na nama je da je u budućnosti čuvamo – počevši od sebe, vrijednim projektima koji su potrebni za cijelu zajednicu i zakonom – trajno u čast i privilegiju života s Dinarom.

Fotografija: Aleksandar Gospić

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
E-MAIL

Odgovori